Toegestroomde menigte op de kade in Vlaardingen langs de rivier de Maas om het stoomschip ss "Statendam" te zien voorbijkomen tijdens een proeftocht met genodigden,1929.
Hier leest u de geschiedenis van het platje, momenteel bekend als het Chinese restaurant China Garden. Momenteel is er onduidelijkheid over de exacte sluitings datum van dit roemruchte pand in Vlaardingen. Als er een datum bekend is dan laten we u dit uiteraard weten.
Heeft foto's van "Het platje"?. Dan kunt u die hier versturen of plaatsen op
2018
Het meest markante restaurant van Vlaardingen gaat de komende weken tegen de grond. De Chinese familie Chou runt er al bijna 40 jaar 'China Garden'. Iedereen kent de plek aan de Maasboulevard in Vlaardingen, al was het alleen al vanwege de jaarlijks terugkerende overstromingen in de zaak bij hoog water van de Nieuwe Maas.
Het water levert het restaurant niet alleen jaarlijks enkele malen ellende op. Maar het uitzicht is ook fenomenaal. "Het is een levend schilderij, het staat nooit stil en je wordt er gewoon verliefd op", vertelt Jun Chou terwijl hij tevreden naar de voorbijgaande schepen kijkt. "En met de nieuwbouw wordt het alleen maar mooier", zegt hij. De jonge ondernemer is blij met de nieuwbouwplannen en ziet uit naar het grote openlucht terras dat erbij komt.
Maaspark
Het nieuwe Vlaardingse restaurant zal in een autoluwe zone komen, want de gemeente gaat het gebied rond de Maasboulevard herinrichten. "We worden onderdeel van het nieuwe Maaspark dat Vlaardingen hier wil aanleggen. Een gebied voor fietsers, voetgangers én terrasklanten. Het wordt een hotspot met het nieuwe Platje als ontmoetingsplaats. We zien hier nog altijd vaste klanten die 't Platje kennen van vroeger. Nu nemen ze hun kleinkinderen mee. Zelfs onze oude loodgieter van vroeger eet nog met regelmaat hier."
Tekst: RTV Rijnmond
2018
Video RTV Rijmond
1854
1827
Lang geleden rond 1827, aan de rivier de Maas in Vlaardingen waren er plannen voor een Stations-koffiehuis voor de vertrekkende stoomdiensten op de Zuid-Hollandse eilanden. Ene Johannis Bartholomeus Moonen, agent van een stoombootschappij richtte zich op die datum tot burgmeester en wethouders van Vlaardingen, met het verzoek enige roeden gemeentegrond aan het Westerhoofd te mogen gebruiken om daar een wachthuisje voor de reizigers van de stoomboten te mogen plaatsen: "een verblijfplaats voor mij en voor de reizigers die aan- of van de stoomboom komen, en verder tot het ontvangen van alle die welke van dezen mijn verblijfplaats zouden verkiezen gebruik te maken, tot beschouwing der werkzaamheden die op de revier De Maas of in de Haven worden verrigt". Dit wachthuisje zou dus een tweeledig doel gaan dienen: onderkomen voor wachtende passagiers en een mogelijkheid om beschut naar de rivier en alles wat daarop gebeurde, te kijken.
Website China Garden
Lees ook: De hoekselijn. Een reis door de geschiedenis van de Hoekse lijn
Lees ook: De Stadskraan spreekt.
1851
Pas in 1851 duiken opnieuw berichten op over plannen om op het Westerhoofd een loods te stichten. Het eerste bericht in die richting komt van de burgemeester van Brielle, die op 7 oktober 1851 aan zijn Vlaardingse collega Hendrik Pieter van der Drift laat blijken dat zijn tussenkomst was ingeroepen door de directie van de Stoombootvereniging van Brielle op Rotterdam, inzake het verkrijgen van een stuk grond op het Hoofd van Vlaardingen, om daarop een houten loods te stichten die "als middel van beschutting of als wachtkamer voor de ingezetenen van Vlaardingen, die van genoemde stoombootdienst wenschen gebruik te maken of voor andere passagiers". Het lokaaltje zou onder toezicht komen van de Vlaardingse commisaris van het stoombotenvervoer. Het was niet de bedoeling in het gebouw een bedrijf of nering te gaan uitoefenen.
De Vlaardingse gemeenteraad was welwillend, maar men verbond aan de uitgifte van de grond wel enkele voorwaarden. Zo werd het gebruik van een stuk gemeentegrond toegestaan voor een periode van 20 jaar, tegen een vergoeding van 3 gulden per jaar. De stoombotenmaatschappij diende zelf voor de bouw en onderhoud van het wachtlokaal te zorgen, terwijl er inderdaad geen handel of nering in mocht worden uitgeoefend. Mochten er later andere stoombootdiensten aan het Hoofd afmeren, dan diende men het wachthuis gezamenlijk te gebruiken.
Website China Garden
1860
Wanneer het wachthuis, ook wel "het station" genoemd er nu feitelijk gekomen is, is niet teruggevonden. Dat het er was blijkt uit een verzoek van Van der Vlis tot bouwen van een woonhuis tussen het Station en de pelmolen De Hoop, gedateerd 20 augustus 1860. Molen De Hoop stond een eindje vanaf het Westerhoofd, aan de Westhavenkade of Hoofdlaan.
In het woonhuis dat Van der Vlis wilde bouwen wilde hij overigens niet alleen gaan wonen, maar hij vroeg tevens toestemming om in de bovenkamers van het huis koffie, thee, wijn en bier te mogen schenken, want dat zou volgens hem althans, "een wezenlijke behoefte vervullen en aan algemene wensen voldoen". Hij zou er "nimmer en in geen geval" sterke drank en liqeuren schenken, althans, dat beloofde hij! Van der Vlis ging hier dus de plannen uitvoeren die Moonen al in 1827 op tafel had gelegd.
Website China Garden
1855
1864
1876
1899
In 1899 ging de zaak geheel over in handen Dirk. Voor 8000 gulden kocht hij in dat jaar van zijn vader 'een huis', ingericht tot koffiehuis, hebbende vergunning tot uitoefening van den kleindhandel in sterken drank, met het erpachtsrecht van den grond, staande en gelegen aan het Westerhoofd, Wijk H. nommer 3 te Vlaardingen.
Dirk's jongere broer Arie van der Vlis werd in 1900 gedeeltijk bij de zaken betrokken. Het huurcontract van het Stationsgebouw werd opnieuw verlengd, maar toen op naam gesteld van de Gebroeders Dirk en Arie van Vlis, agenten van de verschillende stoombootmaatschappijen. Zo te zien gold die samenwerking alleen ten opzichte van de stoomboten, want in 1938 wordt alleen Dirk van der Vlis als eigenaar van het koffiehuis genoemd.
Website China Garden
Lees ook: Dubio
Lees ook: Slag bij Vlaardingen
1963
1971
1973
1976
1938
Op 25 januari 1938 richtte Dirk zich tot B&W van Vlaardingen met een verzoek tot medewerking voor de verbouwing van wat toen Cafe De Maas heette, tot Hotel Cafe Restaurant De Maas. Uit het voorstel dat B&W naar aanleiding hiervan aan de gemeenteraad deed toekomen blijkt dat het einde van het Stationsgebouw in zicht kwam. Van der Vlis wilde namelijk het zogenaamde 'Platje' overbouwen. Het Havenkantoor en het daarnaast gelegen wachtlokaal voor de passagiers van de stoomboten zouden intact blijven, maar zouden worden gerestaureert. Naast het Havenkantoor aan de Westhavenkade zou een cafe worden ingericht, terwijl het bovengedeelte cafe restaurant, conversatiezaal, woon en logeergelegenheid zou worden.
Website China Garden
1963
Hotel de Maas gemoderniseerd
Hotel De Maas, zo riant op het Westerhoofd aan de Maas gelegen, waar je niet alleen met de neus bovenop Europa's drukst bevaren rivier zit, maar ook recht tegenover de gigantische olie-industrie in Pernis, die 's avonds een sprookjesachtige aanblik bied. Dit hotel De Maas, in de volksmond 't Platje genoemd en in vroeger jaren een geliefkoosd oord voor jonge paartjes - men begrijpe ons goed: niet als hotel, maar als verpozingsoord - dit oude hotel De Maas dan, is in een nieuw jasje gestoken. Daar kunnen we met z'n allen om juichen in Vlaardingen, dat met openbare geriefelijke zitjes zo uitzonderlijk stiefmoederlijk is bedeeld. Want hebben we het allemaal niet zonde en jammer gevonden, dat dit - naar onze overtuiging - op het mooiste punt aan de waterweg gesitueerde hotel-cafe-restaurant in de verste verte niet meer de standing bezat, waar de unieke ligging om smeekte?. Dat de verwaarloosde indruk, die hotel De Maas op onze Vlaardingse Maasboulevard maakte, deed denken aan de vlag op de modderschuit?..........
De bouwkundige van de Oranjeboom hebben de uitwendige en inwendige architectuur bij de verbouwing en inrichting voor hun rekening genomen. Het Rotterdamse aannemersbedrijf Vink heeft de verbouwing uitgevoerd, de fa. Kort en Zn. het schilderwerk, de fa. G.A. v.d. Linden de stoffering en de fa. C. Piettersen het elektrisiteistswerk. Vrijdag 5 april is alles gereed. Dan is er 's middags een besloten receptie, gevolgd door de opening voor het publiek......
Rotterdams dagblad
1971
Het Platje gesloten
VLAARDINGEN- Het oude Maashotel, in de volksmond "Het platje"genoemd, gevestigd aan de maasboulevard, hoek Westhavenkade heeft de deuren gesloten. Het hotel-cafe-restaurant, dat in Vlaardingen zeer bekend was, bestond honderd jaar. De Rotterdamse rechtbank heeft het faillissement uitgesproken. Het Gewestelijk Arbeidsbureau heeft het ontslag voor tien personeelsleden, waaronder de koks en obers, geregeld. Voor het personeel is een goede afvloeiingsregeling getroffen. Ook de bar "La Sirena", die evenals het hotel eigendom is van de n.v. Exploitatiemaatschappij hotel De Maas, is gesloten.
Rotterdams dagblad
1971
In februari 1973 werd, zonder hotel, een Chinees-Indisch Restaurant genaamd 'Azie' in het gebouw gevestigd.
Rotterdams dagblad
1976
McCloud op "Het Platje"
Tijdens de filmopname met de Franse filmster Jean-Paul Belmondo zou een Vlaardingse rayonagent enkele kinderen hebben "verklapt"dat ook de Amerikaanse televisieheld Sam McCloud op het Vlaardingse "Platje" aanwezig is. Dit meld de "Roddelrubriek" van het laatste nummer van het Korpsblad van de Vlaardingse politie. In deze rubriek "er wordt getokt dat..." staat verder dat de bedoelde politieman zich onmiddelijk thuis voelde in deze en dat hij zelfs handtekeningen ging uitdelen. Tenslotte werd onthuld dat de betrokken hoofdinspecteur (met snor, maar zonder cowboyhoed) Van Dop is. En wat chynisch wordt eraan toegevoegd dat ook de naam Dic McDop hem niet zou misstaan. De redactie van Waterlanders heeft inmiddels contact opgenomen met Ted de Braak die in zijn show "Toi, toi, toi, met Ted..." zo'n prachtige rubriek "Als twee druppels water" heeft.
In 1980 opende de toenmalige burgemeester Wim Kieboom het restaurant China Garden van het echtpaar Chou. Drie jaar daarvoor zette het echtpaar, toen net twintigers, voor het eerst voet aan wal in Nederland. Hun zoon Jun Chou junior, die nu de eigenaar van het restaurant is, was toentertijd nog net niet geboren. ,,Mijn ouders werden opslag verliefd op het uitzicht op het water. Ze zijn nooit meer weggegaan.''
1980
31 oktober 2001
14 september 2002
31 oktober 2001
China Garden in Vlaardingen weer open. Het Vlaardingse Chinees restaurant China Garden mag weer open van de gemeente Het havenhoofd is in de afgelopen twee weken voldoende gestabliseerd waardoor het instortingsgevaar voor het restaurant is geweken. De schade die restauranthouder C.P. Chou heeft geleden door de gedwongen sluiting, is nog niet berekend.
Gistermiddag kreeg Chou het nieuws te horen, Twee weken geleden werd hij ook op het stadhuis ontboden. Toen vertelde loco-burgemeester Henk Roijers hem dat zijn restaurant binnen enkele uren moest sluiten. Het pand zou door werkzaamheden horizontaal en verticaal in beweging zijn. Door de toenemende spanning zou de voorgevel kunnen knappen, hadden meteingen aangetoond.
Chou hoopt morgen te beginnen met de voorbereidingen om dit weekeinde open te gaan. Als het aan hem ligt, is de zaak allerminst afgedaan. De wode over het handelen van de gemeente is er nog steeds. "Ze hebben mijn klandizie terugebracht naar nul. Ik ben bang dat veel mensen wegblijven, omdat iedereen denkt dat het gebouw gevaarlijk is". De restaurateur legt de verantwoordelijkheid voor zijn omzetverlies geheel bij de gemeente. Via zijn advocaat zal hij dan ook een schadeclaim afleveren op het stadhuis.......
14 september 2002
Bijna negentig weken ligt het werk aan het Westerhoofd in Vlaardingen stil. Aannemer De klerk heeft er zijn bouwkeet weggehaald, terwijl de klus nog lang niet is geklaard. Een stalen corset aan de buitenkant van Chinees restaurant China Garden houdt het pand bijeen. Achter de schermen wordt gestreden om een schadevergoeding. Eigenaar C. Chou van China Garden heeft volgens zijn advocaat deze week de hulp van de Vlaardingse burgemeester Bruinsma ingeroepen. Chou wil geld zien, ter vergoeding van de scheuren die zijn pand heeft opgelopen door de kadewerkzaamheden. Bovendien wil Chou nog steeds een schadevergoeding voor de gemiste omzet uit de twee weken in oktober vorig jaar dat de gemeente hem opdroeg zijn restaurant te sluiten, omdat het pand instabiel en dus niet langer veilig zou zijn....
De schade aan het pand van China Garden wordt door deskundige geschat op 140.000 tot 280.000 euro. Door de gedwongen sluiting is het restaurant 23.000 euro misgelopen. In een kort geding in december vorig jaar besliste de Rotterdams rechtbank dat de gemeente Vlaardingen niet aansprakelijk is voor de schade. De gemeente had immers voldoende toezicht gehouden op de kadewerkzaamheden en een bouwstop opgelegd, toen bleek dat bij het intrillen van de damwand de maximale belasting wer overschreden. Chou is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan.....
3 juni 2003
Er op proosten wil C. Chou, eigenaar van restaurant China Garden op het Vlaardingse Westerhoofd, nog niet. Maar hij is wel blij dat het werk aan het Westerhoofd na 2,5 jaar klaar is en zijn restaurant weer op een havenhoofd staat, in plaats van in een zandbak. De glazen klinken echter pas als de juridische kant van het verhaal ook is afgehandeld. Het werk aan het havenhoofd begon in januari 2001. Voor het slaan van de nieuwe damwand, een klus die binnen enkele maanden geklaard kan zijn, trok de gemeente 635.000 euro uit. Maar het duurde uiteindelijk 2,5 jaar voordat de klus was geklaard. En de kosten vallen veel hoger uit dan begroot. Het werk zelf heeft zeker een ton meer gekost.
Daarnaast ligt er een schadeclaim van 530.000 euro van Chou, omdat zijn pand grote scheuren heeft opgelopen door het slaan van de damwand.......
Medio 2018 gaat Restaurant China Garden herbouwd worden!. Het pand ’t Platje gaat gesloopt worden en zal als een Fenix uit de "as herrijzen".
Noot van de redactie. Op de website van Houdijk architecten zien we twee verschillende ontwerpen voor de nieuwbouw. Eén genaamd "China Garden, Vlaardingen" en de ander "Hotel de Maas, Vlaardingen". Wij zijn benieuwd wat het gaat worden. En u?.