Hoekse lijn - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis     Stations     Materieel     Ongevallen     Verhalen     Beeld & Geluid
1891 - 2017
In de nacht van 31 maart op 1 april 2017 reed de laatste trein naar Hoek van Holland Haven. Op zondag 26 maart waren er voorafgaand aan de sluiting nog feestelijke ritten met historische treinstellen. Hiermee werd er officieel afscheid genomen van de ook voor Vlaardingen belangrijke spoorlijn. Voor deze historische riiten werden de Mat '64, '46 en '54 in gezet, waar mat staat voor materieel. Ook werd er één retourrit gemaakt naar Amsterdam, zoals vroeger de boottrein deze rit reed. Deze retourrit werd georganiseerd door de stichting Hondekop.

Op initiatief van de Stadsregio Rotterdam wordt de Hoekse Lijn getransformeerd tot Light Railverbinding en gekoppeld aan de Calandlijn van het RET-metronet. Hiervoor is in 2002 ten westen van station Schiedam Centrum al een aansluiting aangelegd. In Hoek van Holland wordt de lijn met ruim een kilometer doorgetrokken naar het strand. De nieuwe vervoersvorm maakt het mogelijk om, door middel van meer haltes en een hogere frequentie, aan de groeiende vervoersvraag te voldoen. Bijzonder aan het project is dat het traject van Schiedam tot Vlaardingen toegankelijk blijft voor goederenvervoer. Hiervoor wordt bij de haltes Schiedam Nieuwland en Vlaardingen oost een zogenaamd strengelspoor langs de verbrede perrons aangelegd. Vanaf Vlaardingen Oost rijden de goederentreinen over een eigen spoor. De ombouw van de Hoekse Lijn tot metrolijn is volgens plan september 2017 gereed. Door verschillende oorzaken rijden de eerste metro's pas in februari 2018 over de verbinding.

Op deze pagina nemen we u mee in de historie van deze spoorlijn. Dit doen we met oude foto's, bijzondere filmpjes en andere wetenswaardigheden. En natuurlijk is het leuk als u nog zelf gemaakte foto's of leuke verhalen heeft welke we hier kunnen toevoegen. Deze kunt u hier inzenden.


Geschiedenis van de Hoekse lijn
Tot de aanleg van de Hoekse Lijn werd in 1875 in de Tweede Kamer besloten. De minister van binnenlandse zaken, Heemskerk, wilde de lijn slechts aanleggen tot Maassluis, maar de Tweede Kamer bereikte door een amendement dat de lijn werd doorgetrokken naar Hoek van Holland. De bouw begon pas in 1886. Als beginpunt werd Schiedam gekozen en het eerste deel van de spoorlijn werd tot aan Maassluis aangelegd. De lijn was op dit traject enkelsporig en uitgevoerd als lokaalspoorlijn. De spoorlijn begint bij het in 1889 vernieuwde station van Schiedam aan de Oude Lijn. Er waren tot aan Maassluis slechts twee stations opgenomen, Schiedamsche Dijk en Vlaardingen.

Nadat in 1893 het enkelsporige deel van Maassluis tot aan Hoek van Holland Eindpunt was aangelegd en geopend, kreeg de spoorlijn de status van hoofdspoorweg. Er mochten nog steeds lokaaltreinen rijden. In dat zelfde jaar werden de bogen bij Vlaardingen en Maassluis verruimd, zodat de internationale boottreinen sneller door deze bogen konden rijden. Weer twee jaar later wordt de Hoekse Lijn enkele honderden meters doorgetrokken naar het strand. Omdat Hoek van Holland Eindpunt min of meer als kopstation is gebouwd en het doortrekken van de sporen door de aanwezigheid van de Berghaven niet mogelijk is, buigen de sporen naar Hoek van Holland Strand ter hoogte van het station af zodat een soort vork-station ontstaat.

International treinen
Zodra de verbinding in 1893 volledig in gebruik is, gaat de beroemde Noordexpress rijden. De trein vormt samen met de boten van de Great Eastern Railway een rechtstreekse verbinding tussen Londen en Berlijn. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog komt een einde aan de treindienst. Al in september 1914 wordt de dienst echter hervat, maar moeten reizigers in Bad Bentheim overstappen. Later is de verbinding alsnog gestaakt. Na de Eerste Wereldoorlog duurt het nog twee jaar voordat zowel trein- als bootdiensten weer op het oude voorzieningenniveau zijn. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn de internationale verbindingen via Hoek van Holland opnieuw gestaakt.

In november 1945 komt de nachtboot Hoek van Holland - Harwich in de vaart en een jaar later gaat de Holland-Scandinavië Express rijden. Enkele jaren later vertrekken vanuit Hoek van Holland, in aansluiting op zowel de dag- als de nachtboot uit Harwich, diverse treinen naar een groot aantal Europese bestemmingen. Een groot aantal toeristen reist van en naar Engeland met treinen met sprekende namen als de TEE Rheingold, Nord-West Express, Austria Express, Hoek - Warszawa Express, Loreley Express en de eerder genoemde Holland-Scandinavië Express. Ook rijden in aansluiting op beide boten rechtstreekse sneltreinen naar Amsterdam.

In de loop van de jaren '80 komt een eind aan de meeste internationale treindiensten. Begin jaren '90 rijden nog drie internationale treinen in aansluiting op de veerboten van en naar Harwich. Eind mei 1992 worden de Colonia Express en Brittania Express opgeheven. De gewijzigde vertrektijden van de nachtboot en de gevolgen voor de omloop in Duitsland zijn hiervoor de belangrijkste redenen. In mei 1993 komt met het opheffen van de Hoek-Warszawa Express een eind aan de laatste internationale treindienst op de Hoekse Lijn. De rechtstreekse verbinding met Amsterdam bestaat nog tot december 2006.
De ruimste keuze in canvassen? Kijk op canvaswinkel.nl
Van stoom naar elektrisch
Vanaf 15 mei 1935 is de gehele lijn elektrisch te berijden. Dit gebeurd in eerste instantie met treinstammen Materieel'24, bestaande uit drie rijtuigen. Vanaf september 1935 stromen de treinstellen Materieel'35 in, welke voor deze lijn bestemd zijn. Met de invoering van de elektrische dienst wordt ook een starre dienstregeling ingevoerd. Er wordt vanuit Rotterdam elk uur naar Hoek van Holland en naar Maassluis gereden. Het station Hoek van Holland Eindpunt heet vanaf dat moment Hoek van Holland Strand. Dit station wordt alleen in de zomer bediend. Deze situatie blijft zich voor doen tot 27 mei 1990. Vanaf dan gaan enkele treinen door rijden in de winter naar Hoek van Holland Strand. Met ingang van 1 september 1975 begint een proefbedrijf met de nieuwe SGM treinstellen. Er zijn hiervoor 10 treinstellen beschikbaar, met Materieel'46 als reserve. Er komen extra treinen te rijden die tot Maassluis West rijden. De inzet zou tijdelijk zijn in afwachting van de oplevering van de Zoetermeerlijn. Doordat het SGM goed beviel en er een vervolgbestelling kwam, werd het SGM vast ingezet op de Hoekse Lijn.
Wijzigingen
In 1899 werd in Hoek van Holland een derde spoor aangelegd. Dit spoor was een paar kilometer lang en sloot aan op het emplacement van Hoek van Holland. Hier waren diverse aansluitingen naar bedrijven aangelegd. Tussen 1903 en 1905 werd de spoorlijn verdubbeld. Op 7 april 1903 het deel Maassluis - Hoek van Holland, het deel Vlaardingen - Maassluis volgde op 9 november 1904 en op 15 augustus 1905 werd Schiedam - Vlaardingen dubbelsporig geopend. Tijdens deze aanleg van het dubbelspoor waren er ook twee haltes in de omgeving van Hoek van Holland geopend, Poortershaven en De Haak. In 1899 was eerder al de halte Nieuwlandsche Polder geopend. Vanaf Hoek van Holland Haven tot Eindpunt werd pas in 1926 het tweede spoor aangelegd, dit werd op 30 september 1926 geopend. In 1905 werd bij Hoek van Holland Eindpunt een aansluiting gemaakt op de WSM, Westlandsche Stoomtram. In 1912 werd een aansluiting op de WSM gemaakt bij Maassluis. Hierdoor was het mogelijk om wagons met tuinbouwproducten uit het Westland naar Rotterdam en verder af te voeren. In 1935 is het traject vanuit Schiedam naar Hoek van Holland geëlektrificeerd.

Voor de aanleg van de elektrificatie moesten de emplacementen van gewijzigd worden. Om de bovenleiding te kunnen dragen, werden driescharnierportalen geplaatst. Bij Maassluis en De Haak werden onderstations geplaatst. In Schiedam werd door het toegenomen verkeerd in 1959 nog een onderstation geplaatst bij kilometer 0.8. Op 25 april 1935 vond de eerste proefrit plaats. Op 13 mei 1935 volgde de opening en op 15 mei 1935 was de gehele dienst elektrisch te berijden. De eerste maanden werden acht treinstammen Materieel'24 ingezet. Vanaf het najaar 1935 stromen de nieuwe treinstellen Materieel'35 in, die hier de volledige dienst konden uitvoeren. In april 1944 werd het noordelijke spoor tussen kilometer 12.9 (Maassluis) en 22.0 (Hoek van Holland) verwijderd. In april 1947 werd het spoor weer aangelegd. In 1959 sluit de lijn aan op het nieuwe, verhoogde emplacement van Schiedam. In 1963 werden alle emplacementen gewijzigd en vereenvoudigd. Nadien werd de CVL besturing aangelegd met automatisch blokstelsel en relaisbeveiliging.

Lees ook: Lever's Zeep maatschappij.


Lees ook: Vlaggetjesdag en de smaak van haring

Geschiedenis     Stations     Materieel     Ongevallen     Verhalen     Beeld & Geluid
Topbloemen.nl-Door Kassa als beste getest én 7 dagen vers garantie!
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu