In 2018 is het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond. De toenmalige graaf Dirk de Derde hief eigenhandig tol op de schepen die tussen Engeland en Tiel voeren. De Duitse keizer stuurde daarop manschappen naar Vlaardingen om Dirk een lesje te leren. Die slag, op 29 juli 1018, werd gewonnen door Dirk. Zijn standbeeld staat op de hoek van het stadhuis aan de Markt te Vlaardingen. De overwinning van Dirk is het begin van de onafhankelijkheid van Holland en dat wordt dit jaar groots gevierd in Vlaardingen.
Festiviteiten Slag bij Vlaardingen 2018
9 november 2017 is er gestart door dearcheologische werkgroep Heliniumom in navolging van het beroemdeTapijt van Bayeuxin Frankrijk eentapijtmet daarop De slag bij Vlaardingen te borduren.Na weken oefenen op proeflapjes met stiksteken en spandraden kon vanaf donderdag 9 november het echte werk beginnen. De Vlaardingse enthousiaste handwerkers borduren de komende tijd samen vier panelen met afbeeldingen van illustrator John Rabou. Hij tekende onder meer de gebeurtenissen die aan de Slag bij Vlaardingen voorafgingen en het verloop van de veldslag zelf. Zijn tekeningen zijn geïnspireerd op het beroemde Tapijt van Bayeux dat de Slag bij Hastings in 1066 verbeeldt. Het is een samenwerking van de Vlaardingse archeologische werkgroep Helinium en KADE40.
6 januari 2018 is de mobile game Flardinga 1018 van Platipus gelanceerd. Daarnaast is er de mogelijkheid om het Vlaardingen van 1018 in Virtual Reality te bekijken. Beide apps zijn vormgegeven met hulp van de prachtige "Het Tapijt van Vlaardingen"-prenten van John Rabou.
"Hoe maak je leren leuk? Precies, je maakt er een spel over! Dat is de reden waarom we dit project zijn gestart. We hebben dit spel gebouwd om het verhaal te maken van hoe de "slag bij Vlaardingen" iets vermakelijker werd. In deze game moet je je een weg banen door 4 levels, geld verzamelen en vechten. Aan het einde testen we je kennis door een leuk spel om te zien of het verhaal voor jou duidelijk is." De Flardinga 1018 game gratis te downloaden in de App Store en Play Store.
Vanaf 06 apr 2018 is er in Museum Vlaardingen een tentoonstellingvan bijzondere voorwerpen, objecten en teksten, genaamdNoordzeecultuur. Op die dag is het 1000 jaar geleden dat de keizer tijdens de Rijksdag in Nijmegen besloot op te trekken tegen Dirk III in Vlaardingen. Tielse kooplieden, de bisschop van Utrecht en anderen hadden bij de keizer geklaagd over Dirk III.
Op 09 juni 2018 en 10 juni 2018 is er in de Broekpolder, in de buurt vanhetVlaardingen cultuurhuis, eenMiddeleeuws kampement.Verder komt er een veldslag voor kinderen tot 9 jaar. Er is een boogschietbaan, middeleeuwse muziek en bezoekers kunnen een reis in de tijd maken met een bezoek aan het kampement. Hier kunnen ze dankzij dere-enactorservaren hoe er toen werd gekookt of kleren werden gemaakt.
Op 15 juni 2018 en 16 juni 2018 is er in hetCentrum Vlaardingen eenHistorisch Stadsspektakel. Dit vind plaats op hetVeerplein, de Markt en Westhavenplaats verbonden door ‘n middeleeuwse markt.Wie die dagen door de binnenstad loopt, waant zich in de middeleeuwen, zo ‘echt’ moet het eruit komen te zien. Uiteraard starten we het spektakel met de man die duizend jaar geleden geschiedenis schreef: Dirk III krijgt als overwinnaar van de Slag bij Vlaardingen een grootse ere-optocht.
29 juli. Precies 1000 jaar na de slag bij Vlaardingen onthultStichting Historische Zitmurende vierde zitmuur. Op deze zitmuur word op de bovenkant de Slag bij Vlaardingen in mozaïek uitgebeeld. Naast de Slag bij Vlaardingen worden er natuurlijk weer vele, voor Vlaardingen belangrijke, gebeurtenissen en opgravingen afgebeeld. Ook dit huzarenstukje wordt weer uitgevoerd door de talrijke vrijwilligers van de Stichting.
3, 4 en 5 augustus.Ook hetVarend Corso Westlandviert volgend jaar het Vlaardingse millenniumfeest mee. Dat heeft de organisatie laten weten. Het thema van het corso op 3, 4 en 5 augustus 2018 is ‘Helemaal Hollands’. Dit is een prachtige kans om het ontstaan van Holland in de schijnwerpers te zetten.De bonte stoet boten van het Varend Corso gaat ongetwijfeld een vrolijke mix worden van historie en heden.Van strijders, boeren, handelaren uit de elfde eeuw, maar ook van het Holland van nu met al zijn veelkleurigheid.
In het jaar 1018 stuurde de Duitse keizer een grote vloot naar een klein gehucht in het uiterste westen van zijn rijk. Bij de nederzetting ‘Flaridingun’ trof zijn leger de manschappen van graaf Dirk III. Een ware veldslag met zware verliezen was het resultaat. De ‘Slag bij Vlaardingen’ deed heel wat stof opwaaien in het keizerrijk, want wie had ooit verwacht dat de uitkomst zo verrassend zou zijn?
‘Flaridingun’, een doorn in het oog van de keizer
‘Flaridingun’, nu bekend als Vlaardingen, was in de elfde eeuw een nederzetting aan de westelijke grens van het Duitse rijk. Keizer Hendrik II had het hier voor het zeggen, of zo zou het toch moeten zijn. Rond het jaar 1000 vestigde graaf Dirk III zich in Vlaardingen en liet hij er een kleine versterking bouwen. Vermoedelijk bestond deze sterkte uit een houten toren met palissade boven op een omgrachte heuvel, een zogenaamde motte. De graaf had ook een grafelijk hof in Vlaardingen. Vanuit dit hof vonden de eerste ontginningen van de wildernis rond Vlaardingen plaats. De aanwezigheid van het grafelijk hof en een motte was niet uitzonderlijk voor die tijd. Wel bijzonder waren de methoden die de graaf gebruikte om extra rijkdommen te verwerven.
Tolheffing door Dirk III. Uitsnede uit illustratie van John Rabou. Vlaardingen lag langs de handelsroute tussen de keizerlijke handelsplaats Tiel en Engeland. Uit historische bronnen blijkt dat de graaf heel wat moeilijkheden veroorzaakte op dit traject. Hij hield de schepen tegen die op doortocht waren en eiste een betaling in geld of goederen. Er was ook sprake van ‘rovers’, dus vermoedelijk werden er ook enkele schepen geplunderd.
Vrije boeren ontginnen het Merwedewoud. Dat was echter niet de enige vrijheid die de graaf zich veroorloofde. Hij inde ook belastingen van boeren die zich in het Merwedewoud hadden gevestigd. Het woud was echter eigendom van de bisschoppen van Utrecht, Trier en Keulen en van enkele abten.
Boeren betalen cijnzen aan Dirk III. De boeren hadden zich er niet mogen vestigen en Dirk III had al helemaal geen recht op de inkomsten. Zowel de bisschoppen als de handelaren gingen bij de keizer hun beklag doen. Keizer Hendrik II had geen andere keuze dan een strafexpeditie te sturen naar Dirk III, zijn aangetrouwde neef.
De Slag bij Vlaardingen
Op 29 juli 1018 voer een grote keizerlijke vloot onder leiding van hertog Godfried naar Vlaardingen. Vermoedelijk ontscheepte het leger ten zuiden van de nederzetting. Zwaarbewapende krijgers, die normaal te paard ten strijde trokken, marcheerden nu richting de burcht. De drassige omgeving en een grote waterpartij bemoeilijkten de opmars echter erg. Toen het leger om een natuurlijk obstakel wou trekken, ontstond er verwarring in de achterste gelederen.
De Slag bij Vlaardingen.De graaf en zijn manschappen profiteerden hiervan en benutten hun kennis van de omgeving. Hoewel het keizerlijke leger vele male groter was, hakten de manschappen van Dirk III het in de pan. De eerste grote veldslag in de geschiedenis van het toekomstige graafschap Holland was een feit.
Een welvarende nederzetting
Heruitgave van Vlaardingse munt die gevonden is in Stockholm.Er zijn historici die de ‘Slag bij Vlaardingen’ zien als het begin van het graafschap Holland met de graaf als de eigenlijke stichter. Zo staat het ook op het standbeeld van Dirk III op de hoek van het Vlaardingse Stadhuis. De slag zorgde er in ieder geval voor dat Dirk III een tijdje zijn gang kon gaan. De nederzetting groeide in de 11e eeuw uit tot een belangrijke handelsnederzetting en één van de belangrijkste - zo niet dé belangrijkste verblijfplaats van de graaf.Vanaf 1080 had de nederzetting een eigen muntslag. Eén van deze Vlaardingse munten is gevonden in Zweden en is tegenwoordig te bewonderen in Museum Vlaardingen.
Tijdens de elfde eeuw vonden er nog verschillende schermutselingen, oorlogen en moorden plaats in het westelijke deel van het Duitse Rijk. Vlaardingen en de opvolgers van Dirk III lijken betrokken bij een aantal van deze gebeurtenissen, maar de historische bewijzen zijn niet altijd even duidelijk.