Stadskraan - Vlaardingen in beeld en verhaal

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

2017
Zien we de stadskraan ooit nog terug?. Een goede vraag. Na in 2013 te zijn "Ontmanteld voor onderhoudswerkzaamheden" heerst er nu al vier jaar totale stilte.  

De kraan spreekt.

"Ik ben gemaakt voor een slordige 800.000,- gulden, daarna heb ik slechts zeventien jaar mijn pracht en kracht kunnen laten zien aan de wereld. Heeft er niemand bedacht dat ik ook onderhouden zou moeten worden of was dat te duur. Is er nou niemand die me wil redden, is er echt geen budgetje hier of daar wat me beter kan maken. Ik lig nu op een smerige, harde betonnen vloer in oude loods waar de wind me zo beroerd doet voelen. Mijn enige voet is vochtig en soms bevroren. De gaten vallen er in. Mijn conditie is er in die vier jaar dat ik hier lig niet op vooruit gegaan. Ik kan wel janken. Wat is mijn toekomst, kan ik ooit nog staan, wordt ik nog wel beter. Of sterf ik een stille dood. Wie zegt er iets, wie doet er iets. Ooit waren jullie zo trots op me en nu hebben jullie me vergeten, snik".

Wij hebben met eigen ogen de staat van de kraan kunnen bekijken en die is werkelijk erbarmelijk. De kraan nog langer zo achteruit laten is onverantwoordelijk en worden de kosten alleen maar hoger. Wij hopen dat er nu eindelijk eens actie wordt ondernomen om deze prachtige kraan te redden. Zo niet, dan is dat weer eens een sterk staaltje kapitaal vernietiging.


2013
Na uitvoerige inspecties is vastgesteld dat de Stadskraan aan de Museumkade op een aantal plaatsen door een zwam is aangetast. Daarom is besloten dat de Stadskraan voor groot onderhoud wordt gedemonteerd en elders opgeslagen. Daar worden de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden nauwkeurig in kaart gebracht. Het is de intentie dat de Stadskraan weer op z’n plaats terug komt.
Tekst: Vlaardingen24

Lees ook: Vlaggetjesdag en de smaak van haring

1996
Gepubliceerd op: 28 oktober 1996.

Vlaardingen heeft weer stadskraan

Na bijna een eeuw heeft Vlaardingen weer een houten stadskraan. Zaterdagmiddag werd een replica van de laatste eikenhouten mastenkraan in gebruik genomen. Speciaal voor deze gelegenheid was de enige originele haringlogger, de VL92 Balder, naar zijn thuishaven Vlaardingen gekomen.

De stadskraan stond sinds 1625 in Vlaardingen en domineerde bijna drie eeuwen het havenbeeld. Vlaardingen was eeuwenlang de belangrijkste haringstad van Nederland en herbergde ook ettelijke scheepswerven. Niet alle werven konden een dergelijke kraan bekostigen en daarom werd een "stadskraan" gebouwd. Die werd geexploiteerd door de gemeente om onenigheid over het gebruik te voorkomen.


Tekst: Digibron
Video stadskraan
RTV Rijnmond
Ontmanteling stadskraan
De petitie bij Omroep Vlaardingen
13 oktober 2017
1996
Gedurende de periode 1625 tot 1908 werden zeven houten kranen gebouwd. De laatste houten kraan werd in 1908 gesloopt, maar de oorsponkelijke gegevens die nog beschikbaar waren, konden voor de huidige reconstructie worden gebruikt. De plaats van de replica aan de Westhavenkade is niet historisch, maar is gekozen omdat het Vlaardingse Visserijmuseum daar is gevestigd.

Het project is de eerste fase van de "Museumkade", waarbij ook nog een paviljoen met de lichtkoepel van een vuurtoren zal worden gerealiseerd op een ponton aan de Westhavenkade, pal naast de stadskraan.

De kraan is gebouwd door de Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam, die ook molens restaureert en onderhoudt. De kosten, ongeveer 800.000 gulden, werden gefinancierd uit bijdragen van de gemeente Vlaardingen, de provincie Zuid-Holland, de Europese Unie, diverse stichtingen en fondsen en talloze particulieren en bedrijven. Hoofdsponsor is VSB Fonds Schiedam Vlaardingen.

Het draagvermogen van de kraan wordt gesteld op 4 ton, maar tijdens de testen is door de kraan een gewicht van ruim 5 ton zonder problemen van de grond getild. De mast die zaterdagmiddag moest worden getild, weegt ongeveer 2 ton. Burgemeester L. W. Stam van Vlaardingen noemde de ingebruikname een heuglijk feit.
Tekst: Digibron

Lees ook: De hoekselijn. Een reis door de geschiedenis van de Hoekse lijn

Red de Stadskraan
Teken de petitie voor het redden van de stadskraan. Liken is leuk, delen is leuker. Bij voldoende handtekeningen bieden wij deze petitie aan bij het college van Burgemeester en Wethouders van Vlaardingen. Dank namens de Stadskraan.
(Velden met een * zijn veplicht)
Uw gegevens worden alleen gebruikt voor deze petitie, en zullen op geen enkele wijze voor andere doeleinden worden gebruikt.
Ja
Nee

Advertentie
Interview Omroep Vlaardingen
9 oktober 2017
Free counters!
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu