De Vlaardinse molen Aeolus is voor ons Vlaardingers een markante verschijning op de grens van Ambacht en Vlaardingen centrum. De molen aan de Kortedijk wordt al genoemd in een privilege dat Graaf Willem van Holland op 23 augustus 1407 aan de stad Vlaardingen schonk.
Naast molen Aeolus heeft Vlaardingen nog vele andere molens gekend, waaronder drie voorgangers van de huidige molen. Bekijk hieronder het overzicht. Of bekijk de de plattegrond.
Heeft foto's van de Vlaardingse molen(s)?. Dan kunt u die hier versturen of plaatsen op
Aeolus
Molen Aeolus is een korenmolen die staat als een icoon van Vlaardingen aan de Korte Dijk. Met meer dan 350.000 omwentelingen per jaar komt molen Aeolus elk jaar weer in aanmerking van de draaipremie. Deze wordt uitgeleerd door het Nationaal Restauratiefonds en geeft de stimulans om de monumenten in Nederland in ere te houden.
Korenmolens, zoals Aeolus met wind als energiebron draaien al vele eeuwen. Door het draaien van de wieken van kan het graan gemalen worden en gebruikt worden als grondstof van vele producten. Natuurlijke grondstoffen, gezonde producten en hergebruik van producten wordt steeds belangrijker.
Pal naast de molen vinden we de gezellige winkel van de Aeolus molen waar u alles vind voor de thuisbakker! Van gezonde broodmix tot de allerlekkerste cake en browniemix. Ouderwets lekker en ambachtelijk ingepakt.
Een topper is de kant-en-klaar mix voor de overheerlijke Vlaardingse ijzerkoekjes. Tevens verkopen ze ook nog het beroemde wafelijzer om de koekjes te bakken
Website Aeolus
Aeolus
Lees ook: Vlaggetjesdag en de smaak van haring
Aeolus (1e voorganger)
Aeolus (1e voorganger)
Aeolus 1e voorganger is een standerdmolen in de functie van korenmolen.
De molen aan de Kortedijk word al genoemd in een privilege dat Graaf Willem van Holland op 23 Augustus 1407 aan de stad vlaardingen schonk, hierbij werd het stadsgebied uitgebreid tot honderdmeter ten noorden
van de molen. In 1579 vroegen Nicolaas Vosstaert en Adriaan Reynierszoon uit het Graafschap Vlaanderen aan de heer van Naaldwijk toestemming om een nieuwe molen te mogen bouwen.
Allemolens.nl, Geschiedenis van Vlaardingen
Aeolus (2e voorganger)
Aeolus (2e voorganger)
Aeolus 2e voorganger is een standerdmolen in de functie van een korenmolen, die gebouwd is in 1579 of later en in 1688 vervangen door een stenen korenmolen.
Allemolens.nl
Aeolus (3e voorganger)
Aeolus 3e voorganger is een stellingmolen in de functie van een korenmolen, die is gebouwd in 1688 en in 1790 vervangen door de huidige molen. Diverse onderdelen zijn hergebruikt.
Op 8 september 1797 brak na een blikseminslag brand uit in de molen. Hierdoor werd op de bovenste verdiepingen vrijwel alles vernield en stortten de kap, wieken en omloop (balie) brandend naar beneden. Door ingrijpen van de Vlaardingse brandweer met drie brandspuiten en de Schiedamse met één spuit kon de brand worden bedwongen. Men taxeerde de schade van de brand op 7.550 gulden, voor die tijd een enorm bedrag. Helaas had het stadsbestuur de molen te laag verzekerd, waardoor maar een deel van de werkelijke waarde werd uitgekeerd. Nog hetzelfde jaar begonnen de herstelwerkzaamheden en korte tijd later kon de molen weer malen.
Allemolens.nl, Geschiedenis van Vlaardingen
De Bonte Os
Stadsarchief Vlaardingen
De Hoop
Stadsarchief Vlaardingen
De Bonte Os
Na de allereerste molen, de "Aeolus, was dit de tweede molen die in Vlaardingen werd gebouwd. "De Bonte Os", was een runmolen op de hoek van de Galgkade en de Westhavenkade. Gebouwd in 1778 en verplaatst in 1885. In de loop der jaren is de molen nog tweemaal omgebouwd. Van runmolen naar pelmolen en de laatste keer tot korenmolen. In de molen stond ook nog een grutmolen.
Allemolens.nl, Geschiedenis van Vlaardingen
De Hoop
De Hoop is een stellingmolen in de functie van pelmolen. De molen is gebouwd in 1849 en in 1904 gedeeltelijk gesloopt. De Hoop was gelegen aan de Westhavenkade.
In 1904 werd de molen na de sloop over gebracht naar Swartbroek in Limburg. in 1987 werd de meest recente reatauratie voltooid.
Allemolens.nl, Geschiedenis van Vlaardingen
De Vrijheid 1e
Molen De Vrijheid 1e is gebouwd in 1780 en afgebroken in 1852. De Vrijheid is als specerijenmolen, pelmolen en snuifmolen in gebruik geweest. De vrijheid was gelegen aan de galgkade.
Allemolens.nl
De Vrijheid 2e
Molen De Vrijheid 2e is gebouwd in 1852 en afgebroken in 1925. De was een pelmolen in de functie van snuif en pelmolen. Deze molen was gelegen aan de Galgkade.
Allemolens.nl
De Vrijheid 2e
De Zwaluw/ Molen van Terlaak
Molen De Zwaluw/Molen van Terlaak is gebouwd ergens tussen 1847 en 1872, en gesloopt in1907. Molen De Zwaluw was een stellingmolen en in gebruik als korenmolen en pelmolen en gelegen aan de vroegere Zuidbuurt.
Allemolens.nl
De Zwaluw/ Molen van Terlaak
De Roos
Molen De Roos is gebouwd ergens rond 1780 en verdwenen ergens tussen 1888 en 1891. De Roos was een stellingmolen en in gebruik als zaagmolen. Gelegen aan de Galgkade.
Allemolens.nl
De Nieuwe Molen
Molen De Nieuwe Molen is gebouwd 1684 of eerder en in 1870 verbrand. De molen was een grondzeiler in de functie van Poldermolen. De Nieuwe Molen was gelegen aan de Vlaardingse vaart.
Allemolens.nl
De Nieuwe Molen
Kaart: Jan Jansz 1684
Broek Molen
Broek Molen is gebouwd in 1570 of eerder en in 1904 gesloopt. De molen was een grondzeiler in de functie van Poldermolen. De Nieuwe Molen was gelegen aan de Vlaardingse vaart.
Allemolens.nl
Holiërhoeksche- of Hooglandse Molen
Holiërhoeksche- of Hooglandse Molen is gebouwd in 1558 of eerder en verdwenen in 1871 of later. De molen was een grondzeiler in de functie van Poldermolen. Holiërhoeksche- of Hooglandse Molen was gelegen aan de Vlaardingse vaart.
Allemolens.nl
Broek Molen
Holiërhoeksche- of Hooglandse Molen
Molen op het Teelland
Molen op het Teelland is gebouwd in 1870 of eerder. Molen op het Teelland op het Teelland tussen de Koningin Wilhelminahaven en de Spoorsingel. Deze molen was een grondzeiler en had de functie van poldermolen
Allemolens.nl
Dammolen
Dammolen is gebouwd in 1446 en in 1882 afgebroken. De Dammolen was gelegen in de zuidbuurt. Deze molen was een grondzeiler en had de functie van poldermolen
Allemolens.nl
Dammolen
Kaart: Jan Jansz 1684
Zwetmolen/ De Nieuwe Molen
Zwetmolen/De Nieuwe Molen is gebouwd in 1578 of eerder en verdwenen in 1868. De Dammolen was gelegen aan de Vlaardingsekade, tussen de Zwet en de Willemsoordseweg. Deze molen was een grondzeiler en had de functie van poldermolen
Allemolens.nl
Karnmolen
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Karnmolen bij de Schalkshoeve
Karnmolen bij de Schalkshoeve is een rosmolen in de functie van karnmolen. Aan de Zuidbuurt is nog een restant te vinden van deze molen.
Allemolens.nl
zevende molen
Zevende molen is een molen aan een zijarm de Vlaardingse vaarten gebouwd rond 1502. Deze molen is een Grondzeiler in de functie van polder molen.
Allemolens.nl
Molen van Van der Windt
Molen van Van der Windt is gebouwd in 1847 en in 1872 verplaatst. Deze molen was in gebruik als pelmolen en korenmolen.
Allemolens.nl
Grutterij in het Zwarteveld
Grutterij in het Zwarteveld is gebouwd in 1714 en verdwenen in 1871. Deze molen was een rosmolen en in gebruik als grutmolen.
In 1715 verkocht Thomas Dirckz. Rijswijk de helft van een huis met erf gelegen aan de oostzijde van de Dijk "In 't Swarte Veld" aan Leendert de Jongh. Leendert de Jongh overleed op 15 januari 1749, toen werd een zeer uitgebreide inventaris van de grutterij opgesteld. Ondermeer een "swart ruijn paart" van 5 jaar oud en een "dito merrij paart" van 9 jaar. De grutmolen was een bovenwerkse molen, wat blijkt uit het feit dat er veel boekweit en meel op zolder stond opgeslagen. Bron: Historisch Jaarboek Vlaardingen 1996.
Allemolens.nl
Grutterij in het Zwarteveld
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Grutterij in De Zeeman
Grutterij in De Zeeman is gebouwd 1698 of eerder en verdwenen in 1795. Deze molen was een rosmolen en in gebruik als grutmolen.
In het pand De Zeeman waren lang geleden een bakkerij en een grutterij gevestigd. Later zat er het bedrijf De Zeeman, dat zich bezig hield met de produktie van tabak, snuif, thee en koffie.
Bron: Historisch Jaarboek Vlaardingen 1996.
Allemolens.nl
Utrechtse Grutmolen
Utrechtse Grutmolen is gebouwd voor 1780 en verdwenen voor 1843. Deze molen was een rosmolen en in gebruik als grutmolen.
Bron: Historisch Jaarboek Vlaardingen 1996.
Karnmolen bij Jan Schurenwerf
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Karnmolen bij Jan Schurenwerf
Karnmolen bij Jan Schurenwerf verdwenen na 1987. Deze molen was een rosmolen en in gebruik als karnmolen.
Bron: Historisch Jaarboek Vlaardingen 1996.
Karnmolen
Restant karnmolen Broekpolderweg. Dit was een rosmolen in gebruik als een karnmolen.
Karnmolen
Karnmolen hoeve Avondrust
Karnmolen hoeve Avondrust
Restant karnmolen Broekpolderweg. Dit was een rosmolen in gebruik als een karnmolen.
Lees ook: De Stadskraan spreekt.
Lees ook: De hoekselijn. Een reis door de geschiedenis van de Hoekse lijn